Vad:
Genom att utgå från Edward Munchs verk "Skriet" ska eleverna jämföra tusch med andra färgläggningsmaterial. Förhoppningen är att de ska komma till insikt att tusch (vanligt för barn att använda vid färgläggning) inte nödvändigtvis skapar den mest lämpliga effekten i bildarbeten, samt att de ska våga prova andra tekniker och material.Hur:
Testa följande material för att färglägga miniversioner av "Skriet". Försök prova på så många material som möjligt!
Tuschpennor- märket Berol (röda) är dyrare än flera andra märken på marknaden, men är mer hållbara då stiftet inte lika lätt trycks in i pennan och förstörs. När färgpennor ska köpas in är det fördelaktigt att köpa ett storpack samt extra pennor i svart, då de tar vanligen slut först.
Laverbara pennor - kallas även för akvarellpennor. Ordet laverbar kommer från egenskapen att kunna lavera över med vatten efter att eleven ritat ut motivet. För bästa resultat kan läraren köpa in pennor i hög kvalitet.
Akvarellfärger - Skillnaden mellan billiga och dyra akvarellfärger är mängden pigment de innehåller. Det är svårt att få till en fyllig yta med en färg med lite pigment i. Det behövs då fler antal lager färg och vatten, vilket kan förstöra pappret.
Papper - papper gjorda för akvarellfärg kan vara dyra att köpa in. Tjockare ritpapper kan då fungera som ett substitut. Akvarellpapper har gräng, vilket är en strukturyta som gör att pappret inte är helt slätt.
Penslar - "Skol-pensel" är en bra typ av pensel. Eftersom materialet i borsten är slitstarkt och håller formen. Penslar gjorda av mård har låg kvalite och är svåra att arbeta med. Syntetpenslar däremot är användbara och enkla att hantera. De är dessutom prisvärda.
Oljefärg - används sällan i bildundervisningen på grund av att den är omständig att arbeta med. Det luktar starkt och är dessutom lättantändlig. Har lång torktid.
Akrylfärg - kan användas på praktiskt taget vilket material som helst. Spills det på kläder är det dock nästan omöjligt att få bort. Märket "Galeria Windsor & Newton" har akrylfärg i god kvalitet. I flaskor av billig sort kan vätskan i färgen skära sig från den andra massan. Flaskorna behövs då alltid skakas innan användning.
Oljepastell - bättre kritor att använda än exempelvis vanliga färgkritor. Kvaliteten kan dock variera mycket mellan olika märken, är den billig finns risken att det är svårt att få ett jämnt färglager.
Uppgift Skriet: Du ska färglägga skriet på 6 olika sätt för att se vilket materia/färg som passar bäst till olika uppgifter. De olika sätten är:
1. Tusch
2. Färgpennor
3. Laverbar färgpenna
4. Vanliga vattenfärger
5. Oljepastellkritor
6. Akrylfärg
Eleverna ska bedöma svårighetsgrad samt tid med resultatet. De får sedan förklara tankegångar, reflektioner och resultat inför klasskamraterna. Beroende på vilken typ av färgmaterial eleverna väljer kan även lämplig tjocklek på papper variera. Det kan eleverna även diskutera och jämföra i redovisningen.
Varför:
Enligt kunskapskraven i Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr 2011) ska eleverna i slutet av årskurs 6 kunna hantera olika tekniker, verktyg och material för att kunna skapa olika uttryck. Genom utforskande uppgifter kan eleverna komma till inskt att främmande tekniker och verktyg är spännande, samt kan bidra till nya redskap i elevernas bildframställning.
Undervisningen ska utmana det elevnära, med andra ord beröra det som eleverna redan kan, använda det som utgångspunkt för att sedan bygga vidare och utveckla det ytterligare (Körling 2011, s.241).
Reflektion:
Dåliga penslar tillsammans med tunt papper och färger med låg kvalitet skapar dåliga resultat. Det är då orättvist mot eleverna i deras progression att tillhandahålla bristfälliga material i bildundervisningen.
Tips att ge eleverna vid hanteringen av penslar och akvarellfärg:
- När du ska skölja penseln - spola den under kranen tills vattnet är helt klart och inte längre har någon färg i sig. Lämna inte penseln i vattenmuggen när du målar, utan lägg den ovanpå för att förhindra att borsten blir spretig och förstörd. Det är viktigt att borsten alltid hanteras varsamt, annars finns risken att penseln fort blir oanvändbar.
- När du målar med akvarellfärger - spara ut det vita i bilden och måla sedan med de ljusaste nyanserna först. Arbeta sedan de allt mörkare nyanserna. Det är viktigt eftersom när du väl använt en mörk färg, går det inte att ljusa upp det igen.